Dansk

WORKSHOPS

Den skotskfødte komiker, entertainer, satiriker og mimiker Johnny Melville har i 27 år været beskæftiget indenfor showbiz og har optrådt i mere end 30 forskellige lande. Han har ledet projekter i blandt andet England, Holland, Tyskland, Norge, Sverige, Spanien og Italien.

Under de Olympiske Lege i Barcelona in 1992 ledede Johnny en teatergruppe, der dagligt optrådte for atleterne in den Olympiske by. I 1994-95 instruerede han to interkulturelle workshops for Aarhus Interkulturelt Center, og i 1996-97 instruerede han de studerende i Aarhus Artistskoles afslutningsprojekt. Sideløbende hermed, har han undervist på adskillige workshops, hovedsageligt i Spanien.

Johnnys workshops rummer en blanding af forskellige dramaøvelser, klovneri, mimik og improvisationer og har også elementer af traditionelle udtryksteknikker. Her kan eksempelvis nævnes den gamle italienske teaterform, Comedia del arte, der betyder komediekunst eller komediehandværk.

Han inkorporerer desuden bevægelsesmønstre fra Aikido og Tai Chi samt de selvudviklede 'chimpanse-bevægelser' som træning i både adræthed og afslappelse.

Det overordnede tema er den enkeltes udvikling mod et friere fysisk udtryk og oplevelsen af individuelle og gruppe-energier. Det er også muligt at tilrettelægge et kursusforløb med henblik på en konkret teater eller performance-opførelse.

Johnnys workshops træner en gruppes samarbejdsmæssige evner og bringer nye perspektiver ind i vor måde at anskue verden på. Kurserne kræver ingen specielle dramatiske forudsætninger - alle kan være med - men deltagerne må være forberedte på at arbejde.

En workshop kan have fra 8-30 deltagere. Påklædningen er behageligt tøj, man kan bevæge sig. Arbejdsrummet må gerne have trægulv og godt lys, men alle steder rummer muligheder for forskellige oplevelser, så det er ingen betingelse.

Monkeying around at Festival of Amandola, Italy 

 

A leading factor in Johnny's work with actors is the chimpanzee: a perfect example for the  physical-theatre actor's research and study: chimps have power in relaxation, awareness of space, softness of touch, incredible agility and a sense of play.

At the end of every workshop course Johnny always tries to take his group out into a performance situation. whether it be the street or museum/ shopping mall/ public event etc

Drawing on techniques from aikido, tai chi, acrobatics. slapstick, clowning, kids' games and improvisation Johnny moulds his group into a support situation for individual strength..... an approach to theatre which is based on self-learning manner giving the chance for individuals to develope their own style of character/comedy.

JAB IN 2002 at Oerol Festival, Holland

Various workshop performances:

 Vercelli, Italy
 Vitoria, Spain
Fl2.jpg (187653 bytes) Florence, Italy
 Namforrs, Sweden
 Zurich, Switzerland

(click on the pics for enlargements)

see Johnny's Workshop CV click here

Politiken 15. maj 2001

A merikansk filmpris til dansk skotte

Den skotske skuespiller Johnny Melville, der bor i Danmark, fik mandag prisen for bedste mandlige hovedrolle for sin præstation i den danske film 'No Man´s Land' ved den anerkendte amerikanske filmfestival Williamsburg Brooklyn Film Festival. 

'No Man´s Land' deltog i den officielle konkurrence sammen med 50 film fra hele verden og var udvalgt til den officielle konkurrence af i alt 1200 film. 

Den engelsk-sprogede 'No Man´s Land' er instrueret og produceret af Nina Rosenmeier og optaget i København. 

Filmen fik premiere i december 2000 i Vester Vov Vov, men blev optaget helt tilbage i 1995. Foruden Johnny Melville medvirker bl.a. Peter Gantzler, Andrea Vagn Jensen og Dorte Rømer. 

POLITIKEN 15. maj 2001

12. november, 2000. Mogens Rukov

Skønt at se ind i kvinders sjofelhed. Det er et sted, jeg godt vil besøge. Der er menneskeligt. Og sofistikeret.

På en caferestaurant, ganske elegant, en arabesk af mennesker møder hinanden, unge mennesker, kvinder mænd, par, lyster, spil, leg, uopnåeligheder. Det er bare en enkelt dag og aften. Det er mange skæbner. Det drejer sig alt sammen om kærlighed og sex.

Det usædvanlige at det er kvinders blik på sex, den stændighed og kynisme, den fatale karakter, den vilje og ubegrænsethed, den grænseoverskridende definitive karakter som mænd kun hører om, og for det meste mænd, der laver film om det. Her er den en kvinde. Det giver autencitet. Og overbevisning.

Kvinders lyster. Kvinders administration af lysterne. Her er det ligesom den rene vare. Råheden og hengivenheden, den uendelige tålmodighed. Det er et net af stemmer, som man får lyst til at kalde tilfældige forbindelser af mennesker i valgslægtsskab. Det er atraktiv. Det vækker interesse for kvinden som køn. Det viser, at der er hemmeligheder, som det er værd at trænge ind i. Måske har Cassavetes "Faces" været en inspiration.

En dialog der til tider er forrygende: virkelige menneskers virkelige samtaler, et land hvor mænd kan snuse til men kun kvinder kan opholde sig i, sjofelt på en direkte måde, og også en slags anråbelse om at genopvække kærlighed og sex som hemmelig tilstedeværelse.

European Blues

Kritik fra Me Lund:

'En Komiker af Guds nåde'

Stuvende fuldt er ikke ordet. Tilskuerne formelig stod på nakken af hinanden Kafcafeen i torsdags, hvis de da ikke havde sat sig på ryggen af stolene for at få et glimt af den skotske komiker, mimiker og entertainer Johnny Melville. Manden, der i Fools-festivallernes glade dage betog danskerne med sine store one-man-shows og nu i dette forår befinder sig på vore breddegrader for at undervise på Nordisk Artist- og Teaterhøjskole. Gudskelov med tid til at presse et gensyn med sine københavnske venner i programmet.

I to timer underholdt han

med et varieret show, der blev holdt sammen af den europæiske troubleshooter Sylvester Salmon, som af en højere EF-magt var sendt til landet for at bekæmpe de danske Eurobreakers. Og som en overgang blev holdt fanget af monsteret Igor. Da han endelige slap fri, agiterede han voldsomt og indædt for sandheden om og glæden ved det europæiske fælleskab(spredt bifald), som en ægte euorpæisk love story . Og han gav let ondskabsfulde og meget, meget vittige signalementer af vore europæiske partnere (voldsomt bifald) - meget af tiden uden ord, men ellers på en lange række af hovedsprogene, herunder dansk, hollandsk, fransk, italiensk og russisk.

Johnny Melville er nemlig foruden at være en eminent stand-up komiker, der på en brøkdel af et sekund opfatter publikums reaktioner og inddrager dem i sit show, også en fortræffelig mimiker, hvilket han beviste i aftenens to højdepunkter - det ene en alenlang cembalo-akkompagneret middelalderfortælling befolket af konger, dronninger og kyskhedsbælter. Den anden en grotesk historie fra vores tids rockscene, hvor et stilbevist band ankommer i rampelyset og i løbet af koncerten bukker under for selvforskyldt kedsomhed.

Selv om ens fornuft sagde noget andet, var vi mange, der på stedet havde skrevet under på, at der i begge tilfælde var fem-seks personer på scenen. Den lille senede og halvskaldede mand, ulasteligt klædt i artistens sorte trikot, snød vore sanser og skabte sit eget magiske univers. Ved hjælp af sin krop, sin mimik og sin stemme. Og vi stod på nakken af hinanden for at være med. For selv om der var gentagelser fra Johnny Melvilles tidligere shows, opstod illusionen påny, at alt fødtes på stedet i en vekselvirkning mellem scene og sal. Netop sådan som one-man-showet fungerer bedst.

(Berlingske Tidende

20/2/1993)

Kritik fra Bettina Heltberg:

 

 

'Den Sorte Gummimand'

Godt gensyn med mimisk begavelse.Det er virkelig godt grin på Kaleidoscope, hvor den gamle kending Johnny Melville tager imod allerede i foyeren, forklædt som emsig billetstrisser og småfascist.

Forklædningernes og mimens britiske mester tager sit publikum ved vingebenet i et to timers akrobatisk crazy show, med uvurderlig assistance af pianist (Frank Roberts) publikummer og hunden Jango. Teatret kalder det et turbo-show.

Det er ikke helt forkert. Hans styrke er i en utroligt kreativ energi og i den middelbare publikumskontakt, som han etablerer med en overrumplede fysisk og psykisk åndsnærværelse.

Melville - i stramt sort outfit - kan tilsyneladende mime alt, fra juleand til heavy rockmusiker, men hans show har også ide: et forsvar for menneskelighed imod bureaukratiske systemer og forloren affektion.

Der er solid anti-EU propaganda i showet, men den danske kommissær har han nu ikke luret af. Nogen må give ham i Ritt Bjerregaard-diktion.

Ved premieren brillerede et par headhuntede publikummer med en vidunderlig ufrivillig komik, som satte Melvilles egen totalkontrol over kroppen i relief. Det er laksmusprøven på, om et stand-up komiker er virkelig sjov: er der kærlig humor i hans brug af publikum - eller er der kun udbytning? Melvilles klarede testen.

Hans improvisationsteknik er imponerende, men hans årvagne publikumstilpasning af vitser og sketchs kan også være en boomerang. Til syvende og sidst er det ikke en udenlandsk entertainers kommentarer til den lokale kultur, der morer mest. Også Johnny Melville er sjovest. når han bliver på udebane og kaster sig legesygt ud i forvandlinger og frit fald uden faldskærm.

 

(Politiken 8/12/1997)

top